понедельник, 27 февраля 2012 г.

Природа Кіровоградщини


Кіровоградська область володіє значним туристично-рекреаційним потенціалом. Помірно-теплий клімат, наявність родовищ мінеральних і радонових вод, неповторних природних і рукотворних пам'яток створюють сприятливі умови відпочинку та лікування.

Кіровоградщина особлива вже тим, що тут, неподалік від річки Доброї, в Добровеличківському районі, розташований геометричний центр України. На території області також розташований Чорноліський державний заповідник.


Шлях через Чорний ліс


Найбільший масив Чорного лісу розташований на території Знам'янського району. Чорний ліс — це стародавнє урочище, що має безліч чудових, затишних куточків для відпочинку і захопливих туристичних подорожей. Тут можна оглянути залишки укріплень Чорноліського городища, яке існували в VII столітті до н. е, зазирнути у таїни загадкового озера і сфагнових боліт, помилуватися 400-літніми дубами, скуштувати воду з цілющих джерел.


Флора и фауна:


Переважаючі ґрунти - чорноземи звичайні глибокі мало - й середньогумусні на лесових породах. Мають високу природну родючість, хоч в орному шарі розпушені й частково втратили в минулому грудочкувату структуру.

Зелених насаджень у місті 7 440 га, у т. ч. 4 міських парки.

Тваринний світ околиць міста представлений такими видами: заєць-русак, хом'як, польова миша, білка, кріт, землерийка. 
Білка

          Заєць-русак

Кріт
З птахів водяться перепел, сіра куріпка, дрохва, жайворонки, одуд, дрізд кам'яний.


Одуд
Сіра куріпка
Жайворонок
З плазунів - ящірка, жовтобрюх, гадюка степова, вуж звичайний.

Ящірка
Гадюка степова
Вуж звичайний
Чотири міських парки - пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення. Вони займають площу 86,07 га. Це парки Перемоги, ім. 50-річчя Жовтня, Ковалівський, Космонавтів.

Парк Перемоги

Комментариев нет:

Отправить комментарий